Weboldalunk használatával jóváhagyja a http-sütik használatát a sütikkel kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A COVID-19 megbetegedést okozó koronavírus szerológiai vizsgálata

2020. 05. 25. 12:00:00

CV19 tesztA koronavírus fertőzés állapotát fontos, és járványügyi szempontból alapvető laboratóriumi vizsgálatokkal is nyomon követni. Két módon lehet igazolni a fertőzést: kimutatható maga a vírus a szervezet hámsejtjeiben (ez a vírus örökítő anyagának, az RNS-nek nevezett vírus nukleinsav kimutatásának a segítségével történik), vagy a szervezet által a vírus ellen termelt védekező molekulák, antitestek kimutatásának segítségével.

A vírus nukleinsav-alapú kimutatása polimeráz láncreakcióval (Polymerase Chain Reaction, PCR) igen költséges, eszköz és munkaigényes vizsgálat, ugyanakkor nagy mértékben függ a tökéletesen kivitelezett mintavételtől – ami a legnagyobb igyekezet ellenére is nem ritkán sikertelen (a mintavétel megtörténik – garat- és orrnyálkahártya hámsejt vétele, azonban mégsem kerül bele olyan sejt, amiben benne lenne a vírus), így bizonyos vizsgálatok szerint 20-30%-ban álnegatív eredményt ad, tehát a vírus jelen van, csak nem sikerül kimutatnunk.

A PCR vizsgálat árának töredékéért elvégezhető a vírus elleni védekezés eredményeként a szervezetben megjelenő koronavírus elleni antitestek kimutatása (SARS-Cov-2 elleni IgM és IgG). Ezek az antitestek – más fertőzéses folyamatokhoz hasonló módon – a vírus szervezetbe kerülését követően az immunrendszer sejtjei által kezdenek termelődni. Először a fertőzést követő 5-8 nap között az IgM típusú antitest válik kimutathatóvá (valójában már korábban beindul a termelés, de a módszereink csak egy bizonyos mennyiség felett képesek észrevenni, ezért csak az 5. nap után lesz pozitív). A 14-21 napok között pedig az IgG tipusú antitest is megjelenik.

Az alábbi ábrán ennek folyamatnak az időbeli lefutása látható.

IgM és IgG antitestek mennyisége a szervezetben - ábra

A tünetek kialakulását követő negyedik hét végére az IgM szint lecsökken, kimutathatatlanná válik, onnantól csak az emelkedett IgG szint látható.

A vizsgálatokat vérből kell elvégezni, jelenleg a szokásos laboratórium vérvétel során (könyökhajlati vénából) levett vérminta a kiindulási alap, ebből végzi el a labor az antitest-kimutatást.

A jelenlegi teszttel kapott eredmények a következő módon értékelhetők:

  1. SARS-CoV-2 elleni IgM és IgG antitest nem mutatható ki a vizsgált szérumban. Ez nem jelenti azt, hogy az illető nem fertőződött meg, csupán azt, hogy még nem érte el a kimutathatóság szintjét az IgM és IgG érték, Ilyenkor – amennyiben van tünete, vagy a környezetében van beteg ember – egy ismételt vizsgálat már pozitív eredményt is adhat. A negatív eredmény tehát nem zárja ki a fertőzést.
  2. SARS-CoV-2 elleni IgM antitest pozitív. Ebben az esetben a vizsgált személy termel vírus elleni IgM antitestet, tehát nagy valószínűséggel fertőzött, és a fertőzés időpontjától kb. 5 -21 nap telhetett el. Ilyenkor kialakulhatnak tünetek is, de az esetek egy részében (ma még nem tudjuk pontosan megmondani mekkora ez a populáció) teljesen tünetmentesen is átvészelheti a fertőzést.
  3. SARS-CoV-2 elleni IgM és IgG antitest pozitív. Mindkét antitest kimutathatóan jelen van, ez a fertőzés kialakulásától számított 14 -28 nap között a legvalószínűbb, de ez követő időszakra is kihúzódhat. Amennyiben kialakul a megbetegedés (COVID-19 betegség), akkor az antitestek jelenléte a betegség teljes időszaka alatt kimutatható.
  4. SARS-CoV-2 elleni IgG antitest pozitív. Ebben az esetben a vizsgált személy már átesett a fertőzésen, és abból meggyógyult, jelenlegi ismereteink szerint tartósan „védett” – tehát egy újabb fertőzés esetén órák, esetleg egy két napon belül, minimális tünetekkel, vagy tünetmentesen képes azt leküzdeni. Az IgG pozitív emberek még pár héten keresztül üríthetik (pl. székletükkel) a vírust (a legtöbb vizsgálat szerint ez 2 hétig tart), azonban ennek elmúltával már nem fertőznek, munkaképesek, el tudják látni feladataikat.

A világgazdaság, egészségügy nagyon komoly károkat szenved el a koronavírus pandémia miatt. Az IgG pozitív személyek aránya pontosan ugyanolyan exponenciális görbe mentén fog szaporodni az elkövetkező időszakban, mint ahogy az új fertőzöttek száma is növekszik – azonban ezek az emberek a megmentőink, akik már túl vannak a veszélyen, és munkájukkal ki tudják billenteni társadalmunkat a rettenetes bénultság állapotából. Minél többünkről derül ki, hogy IgG pozitívak, annál hamarabb fogunk gazdaságilag is magunkhoz térni.